Dagens Klipp - Fluga i mun

En reporter försöker göra ett inslag då en fluga flyger in i hans mun, vilket han blir förbannad över.


Mp3-spelaren som får plats i örat

Nu finns en musikspelare som man helt enkelt stoppar stoppar direkt i örat, inga hörurar krävs. Då får man bara hoppas att man inte tappar den då man joggar. Priset för en 4-gigabyte är runt 600 kr. Om detta blir en storsäljare är dock tveksamt.


www.geekstuff4u.com


Dagens Filmklipp - Blackout

En man går in i en instrument affär och kopplar in en bas i gittarrens amp, vilket ger kortslutning i hela affären.


Fara för kokosnötter!

I Malaysia är en av de vanligaste dödsorsakerna att få en kokosnöt på huvet. Resebolagen varnar nu för dessa farliga nötter. En fråga som många ställer sig är ifall man får någon ersättning ifall en kokosnöt faller ned på ens huvud medan man är på semester.

"Marianne satt vid hotellpoolen i Thailand när en kokosnöt ramlade från en palm och träffade henne i huvudet. Hon klarade sig utan allvarliga skador, men fick en del av semestern förstörd på grund av huvudvärk och oro över att ha blivit allvarligt skadad.
Marianne menade att hotellet borde ha varnat för fallande kokosnötter alternativt ha plockat ned kokosnötterna. Hon yrkade på 10 000 kronor i ersättning för sveda och värk.
Researrangören ansåg att händelsen låg utanför deras kontroll och ville inte betala. Men Allmänna Reklamationsnämnden tyckte att arrangören är ansvarig. Marianne fick 4 000 kronor i ersättning"


Dagens Filmklipp - Trög gumma på Bingolotto

Rickard Olsson ringer upp en gumma som har vunnit på bingolotto. Hon tror dock att det är en busringning.



Dagens Filmklipp - Free meal at McDonalds

Ett smart sätt att få sig en gratis måltid via drive-through



Coldplay - Life in Technicolor

Bra låt, härlig musikvideo




Fildelning (2/2)

Undersökningar som har gjorts bevisar att många fildelare är redo att betala en extra summa pengar på bredbandskostnaden för att kunna fildela så mycket de vill på lagligt sätt. De anser att de digitala musikbutikerna inte har den musik som efterfrågas och att det är mycket krångligare än att fildela. De som fildelar vet att det är viktigt att skaparna ska få betalt för sitt arbete. Många ger bidrag och man köper helst inte skivor som man sedan blir besviken över. Då är det bortkastade pengar. Ifall vi inte hade tillgång till gratis nedladdning av t.ex. musik skulle vi aldrig kunna upptäcka de artister som man aldrig hört talas om. Det är få människor som är villiga att lägga ner massor av pengar på att köpa en skiva av en musiker som de aldrig hört förut, och kanske blir missnöjd över köpet. Hittar man en artist med musik som passar en blir det ofta så att man vill gå artistens konsert. Det är där de får betalt för sitt arbete. Sen får man inte glömma att vi sparar på våra resurser då vi inte behöver producera lika många skivor. Båda parterna i denna konflikt anser att musikprogram såsom Spotify är en väldigt bra tjänst då man har fri tillgång till musik. Artisterna tjänar även pengar på detta. Företagen vill därför att fildelning ska ske på lagligt sätt, vilket nu diskuteras vad som är lagligt och inte. Båda parterna står fast vid sina argument där vissa motsäger varandra helt. Detta gör hela konflikten mycket svårare. Nu kan man undra varför det är sådan stor konflikt för just Pirate bay. Det är inte de som har hand om själva fildelningen. De bara länkar till filer som Internetanvändare lägger ut. Pirate bay anser sig endast som en sökmotor såsom t.ex. Google och torrent siter. Pirate bay har bara haft otur och blivit åklagade för att bryta mot lagen. Förr har man inte kunnat säga så mycket om Pirate bay, men då de nu börjat med annonser som de tjänar pengar på blir anklagelserna fler. Enligt Pirate bay är detta för att kunna hålla igång det hela. Enligt mig och många andra kommer ingen riktig dom kunna bestämmas på ett bra tag då de ständigt kommer överklagas. Den nuvarande lagen säger att man inte får ladda ner och inte dela ut kopieringsskyddat material, torrents är inte kopieringsskyddat, man använder torrents för att ladda ned. Lagen kommer att förändras, hur beror helt och hållet på vilka som då sitter i regeringen. Det är domstolen som bestämmer vem som kommer att ha makt över det hela. Ett problem är att Sverige nu får många påtryckningar av andra länder då detta påverkar dem.



Fildelning (Del 1/2)

Fildelning och Pirate bay, detta hör man och läser mycket om i median. Varför är det sådan stor uppståndelse med detta? Är det verkligen dåligt att ladda ned och vem förlorar på detta? Hur kan du som individ påverka den stora konflikten som just nu pågår? Vad kommer egentligen att hända med alla dessa rättegångar?

Det finns en massa olika argument för och emot illegal nedladdning. Dessa krockar med varandra och jag personligen håller lite på båda sidorna. Parterna för denna konflikt är i stort sätt musikbolagen och de som fildelar. De som är för fildelning anser att ungdomskulturen och teknikens utveckling består av nedladdning. Det är viktigt att musik och annan media ska kunna spridas. Många laddar ned en film, ser den och ifall de gillar den går de och ser den på bio ifall den fortfarande går. Just nu är det störst diskussion om nedladdning av musik. Därför tar jag detta som exempel. För annan media gäller i princip samma sak. Det är viktigt att tänka på att fildelning leder till spridning av musiken.  Fildelning är ett utmärkt sätt för artister att bli kända och få fler lyssnare. Det är många artister som märker stora skillnader efter att de själva börjat sprida sin musik. Redan kända artister säger däremot att de behöver pengar från skivförsäljningen. Skivbolagen anser att fildelningen förstör musikens framtid och skyller på att artisterna inte kommer tjäna pengar. Det är där som argumenten verkligen kommer fram. Artisterna tjänar endast någon procent av varje skiva som säljs medan skivbolagen och andra får resten. Därför anser många att denna konflikt inte handlar om artisterna utan om att skivbolagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Artisterna tjänar mest pengar på konserter där de i stort sätt får alla inkomster. Förr i tiden blev det stor uppståndelse då musik kunde lagras på de första skivorna. De i musikbranschen ansåg att detta skulle vara slutet för artisterna då alla lyssnade på musik hemma istället för att gå på konserter, så blev det inte. Man fortsatte gå på konserter. Ny uppståndelse skedde då radion uppfanns. Har musikbranschen försämrats? Rättare sagt förbättrats. Nu kan i stort sett vem som helst göra en skiva och bli känd. Fildelning är bara en ny ”uppfunnen” teknik. Denna konflikt är bara en av de uppståndelser inom mediebranschen som sker. Däremot håller alla med om att fildelning är en bra teknik som måste utvecklas...

Läs del 2/2 imorgon (Söndag)


Batteri gjort på alger

Kanske energi frågorna går mot en ljusare framtid? Nu har forskare på Ångströmslaboratoriet i Uppsala tagit fram en ny typ av batterier som verkar mycket lovande. Batteriet är uppbyggt med cellulosa från alger, ledande polymerer och saltvatten, vilket sägs vara mycket effektivt. Detta kan vara en av de största uppfinningarna på läge, vad tror ni?

Läs mer på: pubs.acs.org




Dagens Filmklipp - Fiskben i halsen

Bengt magnusson talar om nyheterna, då han plötsligt får ett fiskben i halsen.


Snart måste du gripa in vid misshandel

Ja, så är det faktiskt. Snart kan en ny lag vara inskriven i lagboken. Detta betyder att vi alla måste ingripa då en misshandel eller liknande sker i närheten, annars bryter man mot lagen. Är verkligen detta det rätta sättet att få oss att ingripa i dessa situationer? Kanske det, men vissa menar att det blir svårt att försöka tvinga någon. Att man istället måste debattera mer efter stora händelser som gör att vi alla frågar oss själva vad vi kan göra för att påverka problemen. Många vill hjälpa, men vågar inte. Man måste inte vara en hjälte och riskera sitt egna liv, nej, man bör aldrig riskera sitt egna liv. Däremot kan hela situationen förbättras,  genom ett enkelt samtal till polisen.

I början av 2011 ska utredningen vara klar. Vid nuläget är det olagligt att inte anmäla grovt brott som har bevittnats.



Kvinnornas rätt till att rösta

Nu sitter jag här i skolan och har nyss läst en engelsk artikel om historian om kvinnornas rätt till att rösta. Det är varken en kort eller enkel historia. Kvinnorna fick verkligen kämpa för sina rättigheter! Men de stod fast vid sin vilja, sin vilja om kvinnornas rätt. De lyckades, fastän oddsen var väldigt låga. Jag tycker att detta är ett bevis på att allt går om man har en stark vilja

Artikeln är på engelska och kan läsas här: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/3153388.stm



Dagens Filmklipp - Drive through folk song

Två män åker till en drive through och beställer maten på ett litet anorlunda sätt.


GMO grödor - En fara för framtiden? (2/2)

Del 2/2

Forskning av GMO har nu blivit till en egen industri där USA ligger på toppen. Enligt mig är odling av GMO grödor ej en potentiell lösning då företagen alltid kommer sträva efter större förtjänster. Detta kan bara göra det värre för fattiga då GMO produkterna slår ut böndernas egna grödor. GMO är en bra teknik, men det används på fel sätt. Naturen bör få ta hand om sig själv och har sin egen gång där allt har en påverkan på dess utveckling. En stor fråga är vad som skulle hända ifall man bojkottade GMO grödorna. Vad jag tror skulle bojkott medföra att företagen måste sluta med GMO grödorna. Det blir då dyrare att odla och arbetarnas löner kommer att sänkas. Detta gör det värre för individer runt om i världen. Företagen kommer att göra allt för att fortfarande producera varorna med förtjänst. För att världen ska acceptera GMO behövs mer material och bevis på att det inte påverkar människans hälsa och naturen på ett negativt sätt. Eftersom osäkerheten med GMO fortfarande finns, anser jag det dumt att satsa för mycket på detta. Om vi ändrar på de grödor vi äter, kan vi då själva bli muterade? Tänk om någon bakterie i en gammal köttbit som på något sätt kan överföra de modifierade generna till människans DNA. I sådana fall kanske vi skulle kunna vi muterade. Det är därför viktigt med fortsatt forskning inom detta ämne. Genom att förbjuda GMO tror jag däremot att det finns risk för att studierna med tiden avtar om hur detta sätt att odla påverkar oss. Detta är inte heller bra då GMO kan komma till användning. Grödor i allmänhet korsars genom pollen som transporteras med vinden och fåglar. Det hör till naturen och genom denna spridning får ekosystemet tid att hämta sig. Omställningar i naturen måste gå långsamt för att inga ursprungs arter ska försvinna. Det vi skulle vinna på att förbjuda GMO är bland annat att vi inte riskerar att hota den biologiska mångfalden. För en ekologisk gröda tar det längre tid att växa upp eftersom att man inte besprutar dem och man får färre skördar vilket leder till att när efterfrågan är stor så ökar dessutom priset på varan. Mer besprutning ger fler skördar, vilket även blir billigare. Ifall vi tillät GMO i en större utsträckning skulle de små jordbruken försvinna. Det blir inte lönsamt för dessa eftersom de skulle bli utkonkurrerade av de stora företagen. Samhället består av stora företag. Det finns många småföretag som inte har mycket att säga till om. Däremot beror marknaden helt och hållet på konsumenterna. Det är vi som ska avgöra ifall vi vill ha GMO och det är vi som har makten över ifall vi vill att GMO grödorna ska ta över vår natur. Går det verkligen att hålla ett land helt fritt från GMO? Om man frågar någon på ute på gatan ifall Sverige är helt fritt från GMO skulle de flesta förmodligen svara ja. Dessvärre är svaret nej. Sverige har stopp för GMO produkter. Däremot har många utav de djur vi konsumerar ätit GMO grödor. När det gäller grödor kan gödsel innehålla GMO. På detta sätt får vi i oss GMO omedvetet. Därför går det aldrig att riktigt hålla ett land GMO fritt. För att kunna hindra att de större företagen ska få monopol över de flesta grödor behöver man förbjuda patent på gener och iföra strängare regler gällande GMO.

 

 

Jag personligen anser att odling av GMO grödor ska förbjudas för tillfället. Man bör göra mer forskning och undersökningar för att kunna vara säker på att detta är ett säkert sätt som varken påverkar naturen eller oss människor på ett negativt sätt. Jag känner att ifall problem skulle uppstå kan det vara för sent för att kunna förhindra dessa. Vi behöver aldrig oroa oss över ifall naturen kan kunna ta hand om sig, vi behöver oroa oss över ifall vi verkligen kan leka gud och påverka dess egna kretslopp. GMO är som sagt en viktig teknik som måste utvecklas. Det är en teknik som kan bli vår framtid. Med tiden kanske det mesta av allt som växer i naturen är GMO grödor. Tänk då vad som skulle kunna hända ifall stora problem med dessa skulle uppstå? Muteringar och kanske även livsfarliga sjukdomar som skulle kunna orsaka stora problem. Tänk om man tillslut inte kan äta naturens alla grödor? GMO, en fara för framtiden?




Böter från trängselskatten

Läste i dagens Metro om alla dessa böter som staten ger ut för trängselskatten. Det är många som glömmer att betala eller inte ens vet att de har något att betala. Efter endast några dagars försening, får man 500 kr i böter. Detta är väl ganska skamligt? Över 20 000 människor tvingas betala den höga straffavgiften varje månad, men dessa dyra tider kan snart vara över. Ett nytt förslag har lagts fram om att bötern istället ska ligga på 100 kronor. Betalas inte detta tillkommer en extra avgift på 500 kr. Kanske detta kan underlätta det hela?
Staten tjänade cirka 239 miljoner kronor under perioden januari-april detta år. Det verkar som att staten får göra vad som helst nu för tiden. Ja, det ända man kan göra vid detta läge är att betala, i väntan på förändring.


Apple tar över världen med nya Ipod Nano Camera

Apple bara fortsätter med sitt övertag över musikmarknaden och de har nu valt att gå ett steg längre. Den nya Ipod nano camera ser precis ut som den tidigare ipod nano, men med en kamera. Enligt Steve Jobs (VD för apple) vill apple ta ett nytt steg i utvecklingen. Man ska även kunna spela in ljud. Kameran är dock inte den bästa. En VGA kamera, just det, VGA. Har inte denna sorts kamera slutats att tillverkas? Man kan alltså inte förvänta sig att få några bra filmklipp till sin dator. Fastän kameran är av sämsta kvalitet, såsom Ipod Touchs, är detta ett stort steg för apple. Detta kan vara ett steg som förändrar synen på musikspelarna.



GMO grödor - En fara för framtiden?

Debatt i två delar

1/2

GMO är en stor fråga för tillfället. Är det farligt, eller är det bra? Kan det motverka svält och fattigdom? Hur kan det påverka naturen? Hur påverkar GMO grödor oss människor? Ja, det finns en massa frågor där många är oklara och obesvarade. Ingen riktigt vet ifall det kan vara farligt för oss människor och vilken inverkan det kan ha. Varför använder vi oss då av denna mystiska teknik?

GMO är då människa själv har förändrat en organisms gener till önskade egenskaper, utan naturens hjälp. De önskade egenskaperna kan vara att växten ska kunna tåla extra mycket bekämpningsmedel eller till och med bilda sitt egna. Tänk vad som kan hända om dessa växter korsas med ogräs! I sådana fall skulle all oönskad ogräs kunna bli immun mot de nuvarande använda bekämpningsmedlen. Ingen vet riktigt hur detta kan påverka oss och vår natur. Det är därför man bör vara försiktig när det gäller genmodifierade grödor. GMO grödor har både positiv och negativ påverkan av fattigdomen i världen. Ibland talas det om GMO, som om det vore en lösning på svälten i världen. Men världssvälten beror inte på grund av brist på mat utan av en ojämn fördelning av makt och resurser. Därför är inte GMO grödor till någon stor hjälp för dem som svälter. U-länder måste bli självständiga men med GMO blir de mer beroende av I-länderna. Många bönder blir ”lurade” och köper patenterade GMO frön som kanske inte alls håller vad de lovar. Detta kan medföra stora förluster för de fattiga bönderna som går i konkurs. Bönderna måste även köpa nya frön varje år och kan inte använda de gamla då företagen säger emot detta. Detta för att kunna tjäna extra pengar. Det är även så att ifall man köper GMO fröna måste man använda speciella bekämpningsmedel för dessa grödor, som självklart säljs utav samma företag. Genom detta kan många bönder få ekonomiska problem. De fattiga blir fattigare. Många tar lån för att kunna satsa på GMO fröna, dock kan de inte betala tillbaka. Många får stora skulder och kan i värsta fall begå självmord. Detta är ett av de negativa argumenten till GMO och fattigdomen. Däremot kan GMO företagen medföra fler arbeten. Vi skulle förmodligen kunna klara oss, om inte bättre, utan GMO grödor. Vi har klarat oss i alla tider, varför skulle vi inte kunna göra det nu? Däremot kan det vara bra med forskning om dessa ifall vi verkligen skulle behöva använda oss av GMO i framtiden. Till exempel kan det vara bra att göra så att vissa grödor blir mer vitaminrika eller klarar av de nya klimatförhållandena. Nu är det mer som en tävling där människorna tävlar om vem som först kan göra olika GMO grödor med nya funktioner....

Läs del 2/2 imorgon (Fredag)



Dagens Filmklipp - Best of Elevator

En samling av de bästa hissbusen som en kille har gjort.


Kokande vatten direkt från vattenkranen

Nu kan man köpa ett tillägg till vattenkranen som ger kokande vatten direkt ur kranen. En uppfinning från Holland och heter Quooker. Runt 11 000 kr får man ge för denna sak. Känns lite dyrt, men kanske användbart för vissa.
http://www.quooker.se/


Testa nåt nytt?

Jag funderar på om det skulle vara roligt ifall jag la ut lite längre historier i flera delar. Vad skulle ni tycka om det? Olika berättelser och liknande, kanske nån debatt om ett visst ämne.


Dagens Filmklipp - Evolution of dance

Judson Laipply är en man som blivit mycket känd genom sin "Evolution of dance". Många av er har säkert sett detta klipp. Här har han satt ihop de mest kända danserna genom tiderna.


Bort med mossan!

Idag ska jag köpa järnsulfat, som man ska strö ut över gräsmattan. Detta ska skada mossan så att det släpper från jorden. Det sägs att mossan kommer bli svart. Sen ska jag kratta bort den döda mossan, täcka över hela mattan med topdress och sedan strö på gräsfrön. Hoppas detta kommer funka och att inte hela gräsmattan blir förstörd!

Dagens Filmklipp - Superman Dive

En snubbe provar på att göra en "Superman dive" över sin säng, det blir mindre lyckat.



Coola päron

Man kan tydligen komma på allt! Nu har en päronodlare kommit på en idé om att odla buddha formade päron. Odlingen går ut på att odlaren sätter plasthöljen på päronen under tiden då de växer. Odlaren har odlat runt 10 000 av dessa underliga päron.


En trilljon dollar

På många filmer brukar man kunna se miljontals dollar i portföljer. Det är en jädrans massa pengar det. Men då kan man fråga sig: Hur stort utrymme tar en trilljon dollar? Får man plats med dessa i två portföljer? Njae, e denna länk så får du svaret, och det är inte lite plats de tar inte....

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=12754


Jippii, jag är frisk!

Har du varit med om att så fort man blir sjuk tänker man alltid "Typiskt att jag ska bli sjuk just nu", och så avundas man de dagar då man var frisk. När man sedan blivit frisk glömmer man det hela. Borde man inte tänka lite oftare på hur härligt det egentligen är att slippa vara förkyld? Kanske man skulle bli lite gladere om dagen ifall man tänkte på det.


"Typiskt att jag ska bli sjuk!"


Å shit jag har fått svin influensan. Jag kommer att dö!

...är det många som säger. Så är det inte. Inom den senaste veckorna har denna influensa blivit en stor räddsla för många. Varje dag hittar man tidningsartiklar om detta. Vad är grejen? Svin influensan är i stort sett en vanlig influensa. Det farliga med denna influensa är att den kan skada lungorna. Den stora faran är inte själva influesan, utan paniken som den medför. Så fort man känner sig lite förkyld, ringer man till upplysningen eller åker raka vägen till akuten. Där får man reda på att det endast är en vanlig förkylning. Medan alla åker till sjukhusen får inte de som verkligen behöver vård, den vård de behöver. Alltså fler dödsfall på grund av denna panik.

Man behöver inte vara rädd för svin influensan. Endast 2 personer i Sverige har dött, och båda hade cancer. Sjukdomen är farligast för spädbarn och ungdom. Många som jag känner har haft svin influensan och sedan blivit friska, men det skadar aldrig att vara försiktig. Tar man i dörrhantag eller liknande ökar chansen till att bli smittad, men endast om man tar händerna i ansiktet. Om någon hostar går man självklart därifrån. Tvätta händerna ofta. Är man sjuk ska man självklart stanna hemma, för att motverka spridning av sjukdomen.

Så fort vaccinet kommer till landet, behöverman inte rusa till mottagningarna. Vaccinet är inte ett godkänd läkemedel och det är testat på unga barn, vilket man inte borde stödja.

Kortfattat är influensan inget att vara rädd för. Den stora faran är paniken som det medför.







Varför en blogg?

Varje dag, stöter vi på saker och ting i vår vardag. Nya upplevelser och intryck som bygger ens personlighet. Boken om ens liv som ständigt utökas varje dag med saker som vi ofta tar för givet, såsom att vakna på morgonen eller att inte vara förkyld. Saker som man egentligen borde vara glad för. Men så är vi ju alla lite bortskämda. Vi tar för givet att det finns mat i kylskåpet och att datorn går igång då man trycker på on-knappen. Allting har olika perspektiv beroende på hur man ser på det hela. Kanske det är lite därför jag börjar blogga, för att ge nya syner på det hela. Att få oss alla att inse att livet är ett smycke som man alltid ska ha på sig, inte gömma i badrumsskåpet.

Dagen går alltid mot ett slut, så gör även livet.

RSS 2.0